Een jaar na het afsluiten van de zichtbare rouw en einde blog

Vandaag is het een jaar geleden dat we vorig jaar de zichtbare rouw afsloten. Veel is er sindsdien gebeurd. Ook sinds de laatste bijdrage half december…

De kerstdagen en oud en nieuw waren lastig en de week in aanloop daar naartoe ook. De gedachten van ons allemaal gingen terug naar de tijd van het jaar ervoor toen Diederik nog leefde en steeds zieker werd. Ter illustratie een aanhaling uit de blog over mijn gezondheid van vijfentwintig december jongstleden:

Moeilijke tijden

(Na de ziekenhuisopname ben ik opgenomen in een revalidatiecentrum, eerst in het Roessingh in Enschede, nu in de Vogellanden in Zwolle. Op http://www.chinco.nl/jansr kun je meer informatie vinden over mijn gezondheidstoestand en wat er al zo dagelijks gebeurd.)

Woorden schieten tekort?

Vlak bij het graf van Diederik is deze week een nieuw graf gedolven. Op een lint aan het bloemstuk dat op het graf lag stond "Woorden schieten tekort". Dat trof me en laat me maar niet los.

Uit het feit dat het bloemstuk van "collega's" was, concludeerden we dat er een niet zo oud iemand was gestorven. Menselijke woorden schieten in zo'n geval inderdaad vaak tekort.

Diederiks verjaardag zonder Diederik

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Diederik werd geboren. De eerste verjaardag die hij niet beleefd.

Aan de ene kant een lastige dag. Gek genoeg vooral als mensen rondom ons hun medeleven betuigen, laten weten dat ze aan ons denken, heel lief! Dat roept verdriet op. Niet alleen bij mij, ook bij de andere gezinsleden. Terwijl je tegelijkertijd er wel blij mee bent.

Zelf in de lappenmand

Afgelopen donderdag was het een half jaar geleden dat Diederik overleed. Vandaag is het een half jaar geleden dat we hem begraven hebben. Het blijft een gemis en soms een verdriet.

Na de begrafenis van de oma van Marleen een paar weken geleden heeft Jan het lastig. Hij is erg moe, heeft weer hoofdpijn en gaat halve dagen naar school. Er zijn veel herinneringen die terug zijn gekomen. Vandaag is hij met Marleen bij de huisarts geweest. Aan de ene kant om uit te sluiten dat er iets lichamelijks is en aan de andere kant om toch eens bij de praktijkondersteuner te gaan praten.

Moeilijke momenten

Op 10 en 11 juni waren de Luchtmachtdagen. Op zaterdag zijn Marleen, Wendy, Jan en ik er naar toe geweest. Anneke was de nacht ervoor uit logeren bij Gertine. In de week ervoor kneep het wel even. Op Diederiks ziekbed had ik al eens een opmerking gemaakt tegen Jan dat mama dan misschien wel mee kon, waar hij zo verdrietig van werd omdat, als Marleen mee kon, Diederik er dan niet meer zou zijn. Wat niet persé waar hoefde te zijn, want Diederik ging ook regelmatig uit logeren. Maar nu, nu was het zover en inderdaad kon Marleen mee omdat Diederik er niet meer is.

Grafsteen geplaatst

Lange tijd wisten we niet wat voor grafsteen we op het graf van Diederik zouden zetten. Zeg nu zelf: wat past er op een graf van een negenjarig jongetje. Überhaupt, laat staan op het graf van een jongetje zoals Diederik.

Drie maand na Diederiks overlijden

Vandaag is het drie maand geleden dat Diederik is overleden.

Een moment om terug te kijken en wellicht ook vooruit. Ik hou geen dagelijkse blog meer bij, wel schrijf ik voor mezelf regelmatig nog een stukje "dag"boek. Een aantal stukjes daaruit wil ik hieronder citeren om te laten zien hoe het de afgelopen tijd met ons is gegaan.

De eerste verjaardag zonder Diederik

Gisteren mocht Jan jr. 11 jaar worden, de eerste verjaardag zonder Diederik. Hij zag er al een hele poos naar uit. Hij was al blij dat we "maar" 30 dagen uiterlijke rouw zouden hebben, want dan kon hij op zijn verjaardag weer kleren in kleur aan. Dat was toch feestelijker, vond hij. Terecht. Fijn dat hij zo kind kan zijn!

Graven kijken - einde zichtbare rouw - voorlopig laatste bijdrage

--------------
2015-01-30 - graven kijken
--------------

Vanmiddag zijn we als gezin eerst naar Diederiks graf geweest. Daarna hebben we in Rijssen een uur over de begraafplaats gelopen op zoek naar de graven van mijn oma en Marleens opa's en oma. En we hebben geprobeerd om een idee op te doen voor een grafsteen voor Diederik, maar dat wil nog niet echt vlotten.

Daarna zijn we bij mijn grootvader en later bij mijn ouders geweest, voor we naar de verjaardag van Edith zijn geweest.

Pagina's

Abonneren op Diederik RSS